Välja belysning i hemmet

 

Ett hus behöver belysning av olika slag. Det blir inte ett hem om du bara sätter upp några taklampor rummen. Rumsbelysning är lite av en vetenskap och samtidigt en möjlighet att leka med inredningen. 

Tillåt mörka hörn

Du behöver skuggor i ett rum för att det ska kännas mer hemma. En stark taklampa som lyser upp allting fungerar väl när du ska städa, men till vardags krävs knappast så starkt ljus. Det kan få motsatt effekt och påminner istället om en butikslokal. Det måste finnas både ljus och mörker i ett rum. Rätt ljus kastar skuggor och skapar djup.

Bra butik

Hitta en bra butik med stort utbud. A-ljus har fysiska butiker samt en onlinebutik med nästan allt du kan tänka dig inom belysning. Det är bra att välja en sajt med kunnig personal och armaturer i olika stilar. Vad vi gillar förändras med åren, på bara några år kan du gå från att älska shabby chic till att dyrka skandinavisk minimalism. Och då kan du sätta en prick över inredningen genom att byta ut armaturerna.

Flera ljuskällor

Ett normalstort vardagsrum borde ha mellan 5-10 olika ljuskällor. De behöver inte vara tända tillsammans men ska samspela med varandra. Det betyder att du ska blanda högt uppsatta lampor, till låga bordslampor. En golvlampa bakom soffan, hängande lampor i fönstren och bordslampor vid sidobordet samt en taklampa som gärna har dimmerfunktion. Det låter som mycket ljus men anpassa det med rätt sorts glödlampor. För varmt ljus väljer du gult sken, perfekt för mysbelysning. Behöver du ett tydligt sken för arbete eller se bättre ska du välja ett blått ljus.