Tips för en bättre tapetsering

 

Att tapetsera om ett rum kan verka enkelt i teorin. Men det finns flera moment man måste vara väldigt noga med för att få ett riktigt bra resultat. Vilket är varför vi samlat en del användbara tips i denna artikel.

Räkna hur många rullar som behövs

För att veta hur många rullar man behöver måste man veta fyra mått: rummets takhöjden och omkrets, samt längd och bredd på tapeten. Det finns standardmått för takhöjd och tapetens dimensioner (2,4 m takhöjd, 10 m längd och 53 cm bredd per rulle) men det är alltid bäst att kolla alla mått själv först. Med standardmåtten får man ut fyra våder per rulle. Eller tre om den ska mönsterpassas.

Gör ett ordentligt underarbete

Underarbetet är ett mycket viktigt steg i tapetseringen och går ut på att få väggen så jämn som möjligt. Till skillnad från vad många tror behöver man inte alltid riva den gamla tapeten för att sätta upp nu. Experter rekommenderar att endast göra detta om tapeten sitter löst för att spara på tid och arbete. Allt som sitter på vägarna, som tavelkrokar, spikar, skruvar och liknande måste avlägsnas. Slipa sedan ned tapetskarvar och spackla igen eventuella gropar, hål eller liknande ojämnheter.

Uppsättning av våderna

När det väl är dags att sätta upp våderna är det bäst att arbeta med ett tapetbord och applicera tapetklistret med en roller. Se till att klistret stryks ut jämnt över hela våden. Börja tapetsera vid ett fönster och arbeta runt till andra sidan. Var speciellt noga med första tapeten. Om den hamnar snett kommer alla efter också göra det. Tryck fast tapeten längst upp först och stryk fast tapeten med en tapetborste. Om våden blev något för lång är det bara att skära av den längst ned.