Hantverkarna du borde ha i telefonen

 

Många saker kan du fixa och laga själv i hemmet, du behöver inte en snickare för att sätta upp en hylla eller byta ut slitna dörrfoder. Men när du bor i en ville eller bostadsrätt har du ett ansvar att ta hand om hemmet och allting går inte att göra själv. Därför behöver du bli vän med några utvalda hantverkare, de kommer att besöka ditt hem ett antal gånger genom åren.

Rörmokaren

Du vill alltid ha en rörmokare du kan ringa vid akuta problem. Stopp i avloppet och vattenläckor är svåra att hantera själv och de behöver åtgärdas snabbt. En vattenläcka kan ge katastrofala följder och fler kostnader än bara rörmokarens timpenning.En rörmokare kan också hjälpa dig att installera vitvaror och dra nya vattenledningar när du renoverar badrummet eller köket. Du får dra vatten själv men om du inte vet hur man gör är det alltid bättre att ringa in ett proffs istället.

Elektrikern

Du får inte dra fasta elinstallationer själv. För att dra el behöver du ett certifikat och lämplig utbildning. Det finns saker du får göra i hemmet men när det är dags att sätta upp spotlights i taket eller dra nya ledningar behöver du en elektriker.Om du helrenoverar ett hus kommer elektrikern få en hel del jobb, då är det bäst att efterfråga en offert innan någon tar sig an jobbet. Att dra om all el i ett hem kan kosta mellan 50 000-150 000 kronor.

Markentreprenad

Personen som styr grävaren borde finnas i din telefon. Så fort du ska göra grävjobb i trädgården är det flera kubik jord som ska grävas bort och sedan fraktas. Grävjobb ska du endast göra själv om det handlar om några skottkärror. När det blir för mycket riskerar du att skada kroppen. Den tunga och monotona rörelsen ökar skaderisken, ryggskott är vanligt. En grävare gör jobbet snabbt och du behöver inte hantera de stora massorna som blir över.