Håll koll på ditt hem med IP-kameror

 

Vill du hålla ett öga på hemmet medan du är borta, men kanske inte vill betala för ett komplett hemlarmsystem? Då kan en IP-kamera vara lösningen för dig! Det har länge varit relativt dyrt att övervaka sitt hem, men idag så finns det billigare och smidigare lösningar. Det enda du behöver är IP-kameran och en smarttelefon. Kameran kopplas till ditt hemnätverk och du kan sedan livestreama från kameran till telefonen!

Lagra videoklipp i kameran eller inte?

Vissa kameror erbjuder en funktion som lagrar videoklippen på ett minneskort i kameran, andra kameror är anslutna till en molntjänst och sparar dina klipp på internet. Det är faktiskt inte bara en fråga om bekvämlighet, det handlar också om säkerhet. Skulle ett intrång ske och tjuven får syn på kameran så kanske han eller hon bestämmer sig för att helt enkelt plocka ner kameran och förstöra den eller ta den med sig, då har du inget bevismaterial och kameran tappar lite av sitt syfte. Det här går naturligtvis att försöka förhindra genom att gömma kameran eller se till att den inte blir lika lättåtkomlig, men risken finns alltid där. En kamera som är ansluten till en molntjänst lagrar videoklippen på internet istället där du bekvämt kan ladda ner dessa vid önskat tillfälle, vilket betyder att det eventuella bevismaterialet är säkert. Molntjänster till dessa kameror brukar ofta kräva en avgift, priset kan variera mellan olika tillverkare. Jämför!

Olika funktioner

Kameran syfte är att filma, men det kan ske på olika sätt. En del varianter är utrustade med högtalare och kör igång ett larm när något oväntat dyker upp, vilket i många fall kan avskräcka tjuven och förebygga inbrottsförsök! Vissa kameror kan känna av både ljud och värme, när någon eller båda dessa sensorer triggas så skickas en notis till ägarens telefon som i sin tur kan se allting direkt i telefonen och larma polis.

Följ lagen du också!

Som många vet så får man inte filma vem som helst hur som helst, detsamma gäller kameraövervakning. Vill du sätta upp en kamera så måste kamerans synfält begränsas till din tomt, inte utanför. Kameran får inte sitta så att den filmar folk som passerar på vägen förbi din tomt. Följer du dessa regler så är det grönt ljus för dig att börja övervaka så länge du inte har planer på att sprida materialet vidare.