Bygga ut huset

 

Kanske börjar huset kännas litet? Har ni fått tillökning och behöver ett extra sovrum? Eller finns det ingen plats att umgås när släkten kommer på middag? Det är inte ovanligt idag att man behöver bygga ut huset för att skapa mer utrymme. Det kan vara av nödvändighet eller för att skapa lite mer lyx i vardagen. Tyvärr är det inte så lätt att klara av. 

Bygglov

Först behöver du ordentliga ritningar, konstruktionsritningar samt fasadritningar från alla väderstreck. Dessa, tillsammans med kontrollplan, situationsplan och en arbetsbeskrivning behöver skickas in till byggnadsnämnden i din kommun. Du kan använda dig av deras förhandsbesked för att snabbare få svar om det lutar mot ett ja eller nej. Redan här kan du alltså få svar, för en mindre summa, om det fattas delar i ansökan.

Ledningar

I gamla områden har det rivits eller byggts i omgångar, ibland faller vissa detaljer bort. Du behöver vara säker på vad du har i marken. Med hjälp av en firma kan du söka efter ledningar i marken som kanske inte finns registrerade någonstans. Det kan vara äldre vattenledningar som fortfarande är i bruk eller ledningar som kan bli problem när det är dags att bygga grunden. För att veta vilka aktiva och registrerade ledningar som finns i marken kan du anmäla din tomt hos Ledningskollen så kommer berörda företag ut på plats och markerar alla ledningar.

Arkitektur

Fundera länge och väl på hur utbyggnaden ska se ut. När du ändå ska bygga kostar några kvadratmeter extra väldigt lite i sammanhanget. Att installera lite extra el eller golvvärme blir också en smärre kostnad. Hela utbyggnaden måste även passa med den befintliga konstruktionen. Här kan du få stor hjälp av en arkitekt som kan ta fram något nyskapande till en modern villa eller rita enligt tradition för äldre villor. En malplacerad tillbyggnad kan missgynna värdet vid en eventuell försäljning.