Bli vän med skorstenen

 

Om du bor i ett hus med skorsten är du lycklig lottad. Majoriteten av svenska hem har en skorsten på taket men få använder den och vet inte vad de missar. 

Provtryck först

Innan du börjar planera för skorstenens användning måste du provtrycka den. Det betyder att du måste boka tid med en skorstensfejare som provtrycker och besiktar skorstenen. Om den inte varit i bruk på några årtionden kan du räkna med att det behöver någon form av renovering.

Glidgjuta eller rörinstallation

Om skorstenskanalerna måste renoveras finns det två val: glidgjuta en ny kanal eller installera rör som isoleras med vermikulit. Glidgjutning görs av hantverkare med eldfast bruk och fungerar bra om fogarna börjar bli dåliga. Om skorstenen är i sämre skick såsom att tegelstenarna börjar sitta löst eller vittrat sönder en del är det enklare att installera rör som kopplas direkt till din nya värmekälla.

Klä skorstenen

En skorsten utan klädsel är blottad för elementen och kommer att kräva mer underhåll. Om du planerar att bruka skorstenen är det bättre att klä den i plåt och sätta på en huv. har du måtten på skorstenen kan du kontakta Falsat som fixar en måttanpassad beklädnad och huv som du sedan kan sätta fast själv.

Värmekälla

Efter de här stegen kan du äntligen börja fundera på vilken typ av värmekälla du vill ha. Har du en öppen spis får du ut mycket mer värme med en braskassett. Ibland kan tidigare ägare har valt att mura igen eller riva öppen spisen och då kan det vara smartare att välja en modern täljstenskamin som utstrålar värme under lång tid.Har du en gammal kakelugn ska du definitivt ta hand om den. Det finns fortfarande några kakelugnsmakare i landet som klarar av att plocka ned och renovera en gammal kakelugn som behöver lite kärlek.