Blanda stilar i inredningen

 

Att fastna för en enda inredningsstil och använda den genom hela hemmet är inte på något sätt ovanligt. Men många av oss faller för mer än en stil och vill gärna representera fler än en i ett och samma rum. Det kräver dock lite extra eftertanke och planering för att få ett riktigt bra resultat. Frågan om vilka stilar som kan matchas med vilka är inte riktigt det rätta sättet att tänka. Det betyder inte alltid att det är fel, men det finns andra sätt att närma sig detta problem som kan vara mer konsekventa. Inredning går som så mycket annat i vågor och just nu är retro-trenden något vi kan se lite överallt. Detta definieras oftast som det som liknar stilarna som var populär under 50-, 60- och 70-talen. Och vill man blanda in detta men sin nuvarande stil finns det flera olika sätt att göra detta.

80/20

80/20 teorin är något vi kan hitta i många olika områden i livet och samhället. Inom företagande brukar man säga att 20 % av ens kunder står för 80 % av försäljningen. Men när det kommer till blandning av inredningsstilar menar vi att en stil står för 80 % av inredningen och en annan utgör endast 20 %. Försöker man blanda det 50/50 är det ofta svårare att hitta en bra balans.

Juxtaposition

Juxtaposition betyder jämförelsen mellan två eller fler ting i närheten av varandra, ofta i syfte att kontrastera dem och belysa likheter eller skillnader. Att helt enkelt ta två objekt från helt olika stilar och ställa dem tillsammans kan vara ett riktigt effektivt sätt att belysa de utvalda stilarna. Och det kan ofta användas just för att hjälpa till att introducera en annan stil i ett hem som rent reflexmässigt för tanken mot en specifik stil.

Färgval

Gillar man att arbeta mycket med just färger i inredningen kan detta också vara ett sätt att koppla samman olika stilar. Genom att låta färgen vara en gemensam nämnare får man ett väldigt naturligt koppling mellan stilarna. Detta knep gör det ofta lättare när man kombinerar mer än två stilar.