Att tänka på när man bygger altan

 

Att bygga ut huset med en altan kan är inte bara snyggt utan även praktiskt. Alla som har funderat på att göra detta bör dock se till att vara väl förberedd och samla på sig lite tips för att få bygget att gå så smidigt som möjligt.

1. Planera ordentligt

Börja med att göra en riktigt ritning över projektet och ta noggranna mått på huset där altanen ska ligga. En altan kan i stort sett göras så stor som tomten tillåter, men om man inte också markerar ut den på tomten kan slutresultatet bli allt annat än önskvärt. Tänk också på vilket räcka som passar bäst i detta steg. Träräcke är många gånger standard, men det finns även andra alternativ.

2. Satsa på kvalitetsvirke

Vill man ha en altan som håller länge gäller det att man väljer rätt sorts virke. Det är också att rekommendera att hämta ut det själv och inte bara få det levererat. På så sätt kan man göra en snabb inspektion av varje enskild bräda och ta de som verkligen håller måttet.

3. Gör ordentligt förarbete

En stabil och jämn grund skapar de bästa förutsättningarna för ett lyckat byggprojekt. Förarbetet är väldigt viktigt, men samtidigt behöver man inte lägga ned all tid i världen på det för att få det snyggt. Så länge det håller bra och skapar ett plant trall har man fixat det viktigaste.

4. Låt det ta tid

Med förarbetet och alla skruvar som måste skruvas i är det bäst att förbereda sig för att detta projekt kommer att ta tid. Men låter man bara det ta den tid det tar och inte försöka skynda på arbetet kommer man få ett bättre resultat i slutändan. När det väl är färdigt är det dags att fira bygget och inviga den med god mat, dryck och sällskap!